top of page
tietoa hiljaisuudesta
Hiljaiset paikat logo.png

Miksi hiljaisuuteen kannattaa hakeutua?

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan melu on toiseksi merkittävin ympäristöön liittyvä terveysongelmien aiheuttaja heti ilmansaasteiden jälkeen. Lue lisää tästä

 

Valitsemalla hiljaisemman vaihtoehdon, voit vaikuttaa kehosi ja mielesi stressitasoon positiivisesti. Hiljaisuuden lisäämisellä on siis suora vaikutus hyvinvointiisi. Hiljaisuudella on meihin melkein samankaltainen vaikutus, kuin levolla. Se tekee meistä luovempia, älykkäämpiä ja varmempia.

 

Tutkimuksen mukaan lähes 40% suomalaisista on meluherkkiä. Melu kuitenkin vaikuttaa myös niiden ihmisten terveyteen, jotka eivät sen vaikutuksia itse huomaa. Äänten ei tarvitse olla kovia, myös pelkkä hälyssä oleminen voi olla terveydelle haitallista. Kaupungeissa asuvat altistuvat liialliselle melulle jo pelkästään tieliikenteen takia. Tutkimuksessa on muun muassa ilmennyt, että tieliikenteelle altistuneiden keskuudessa masennusoireet ovat paljon normaalia yleisempiä.

Hiljaisuutta lisäämällä voit tukea mielesi terveyttä.

MELULLE ei voi koskaan siedättyä. Melu lisää psyykkistä kuormitusta ja se aktivoi hyökkäys- ja puolustusreaktioita aivoissamme. Tutkimusten perusteella meluun yhdistetään, paitsi lisääntynyt masennus, myös ahdistuneisuus sekä korkea verenpaine ja muut sydänsairaudet. THL:n arvion mukaan melu vie suomalaisilta vuosittain 8100 tervettä elinvuotta. Melun vaikutukset terveyteemme alkavat kokonaisuudessaan hahmottua tutkijoille vasta nyt. Huomattavasti suurempi osa ennenaikaisista kuolemista on yhteydessä ilmansaasteisiin kuin meluun, mutta melulla näyttäisi sen sijaan olevan suurempi vaikutus elämänlaatua ja mielenterveyttä koskeviin indikaattoreihin. Lue lisää Duodecim Terveyskirjaston artikkelista

hiljaisessa baarissa on miellyttävää

THL: Ympäristöterveys ja melu

 

Meluherkkyydellä on tärkeä rooli melun kokemisessa: Ympäristö ja Terveys -lehti

Tieliikenteen melun ja ilmansaasteiden vaikutuksista sydänterveyteen:

Ympäristö ja Terveys -lehti

LISÄÄ AIHEESTA

Mikä on ääniympäristö?

TERMI ÄÄNIYMPÄRISTÖ tarkoittaa kaikista tilassa kuuluvista äänistä muodostuvaa äänten kokonaisuutta.

 

Kahvilan ääniympäristö koostuu muun muassa tilan akustiikasta, astioiden kilinästä, tuolien liikuttelusta, ilmastoinnista, taustamusiikista, ihmisten puheesta, kahvilakoneiden äänistä sekä ulkoa kantautuvista äänistä, eli kaikista tilassa kuuluvista äänistä yhteensä.

 

Ääniympäristöjä on monenlaisia. Jotkut ääniympäristöt ovat hyvin meluisia tai muutoin hälyisiä, toiset hyvinkin hiljaisia ja rauhoittavia.

 

Vietämme vuorokauden jokaisen hetken jossakin ääniympäristössä. Kaupassa, ravintolassa, kotona, ulkotiloissa. Myös nukkuessamme olemme ääniympäristössä. 

 

Puhekielessä ääniympäristöstä kuulee käytettävän muitakin termejä, kuten kuunteluympäristö, äänimaailma tai äänimaisema. 

Lue, miten voit lähteä mukaan Hiljaiset paikat -toimintaan palvelunkäyttäjän tai palveluntarjoajan roolissa.

MITEN MUKAAN?
bottom of page